Monipuolinen Liessaari
Lohjanjärvellä on viime vuosina vapautunut retkeilyyn sopivia saaria kiitettävästi mökkiasutuksesta retkeilijöiden ulottuville, mutta edelleen omalla kokemuksellani se paras saari on Liessaari. Liessaareesa yhdistyvät sopusoinnussa rantahuvilat, retkeilypolut ja -laavut, historiallinen kivilouhos sekä parhaimpana tietysti upeat maisemat Lohjanjärvelle. Liessaari on helmi Lohjanjärvellä.
Liessaaren klassikko
Itselleni Liessaari on muodostunut rakkaaksi paikaksi, sillä aloittaessani melomista 1980-luvulla, se oli niitä harvoja kiinnostavia paikkoja Lohjanjärvellä, joihin pystyi mökkirantojen ulkopuolella rantautumaan. Silloin ainoa vapaa ranta oli vanhan kivilouhoksen kohdalla louhintajätteen peittämä kivikasa, joka oli hyvin hankala paikka maihinnousua ajatellen. Nykyään louhoksen vieressä on paljon helpompiakin luonnontilassa olevia maihinnousupaikkoja.
Parin rantautumisen jälkeen olen ihaillut saarta vain vesiltä, kiertäen sen mahdollisesti jopa satoja kertoja meloen kuntolenkeilläni omalta mökiltäni. Liessaaren kiertämisestä on itselleni tullut eräänlainen kuntomelonnan klassikko.
Liessaaren silta ja uimaranta
Liessaari on helposti saavutettavissa kaikille (ei esteetön!). Saarelle vie silta läheltä Lohjan keskustaa ja sillan alkupäässä on runsaasti maksutonta parkkitilaa. Saarelle vievä vanha puinen silta suljettiin korkeimmalta kohdaltaan kesällä 2024 sortumisvaaran takia ja silmämääräisestikin ei turhan takia. Idyllinen vanha silta sopii järvimaisemaan oikein hyvin ja sitä kulkiessa jää oikein kaipaamaan samaan tyyliin kuuluvia vanhoja pitsihuviloita.
Näitä ei kuitenkaan löydy, mutta maisemat sillalta molemmille puolille ovat hienot järvimaisemasta Lohjan keskustan siluettiin harjumaisemaa vasten.
Silta on matala ja veden korkeudesta riippuen veneillessä sillan ali pieni kumarrus on aina paikallaan. Sillan mataluuden takia isoimmat Lohjanjärvellä seilaavat veneet eivät pääse sillan ali, mikä rauhoittaa hyvin sillan vieressä olevaa uimarantaa.
Sillan vaurioitunut osa on tällä hetkellä ohitettavissa tilapäisen kelluvan sillan kautta. Väliaikaisratkaisun takia sillan ali ei enää pääse pienelläkään veneellä, mutta kajakilla oikein mainiosti.
Heti sillan jälkeen on saaressa luonnonhiekkainen uimaranta suojaavan pienen lahden perukassa. Uimarannalla joskus sijainnut hyppytorni on purettu pois, mutta tilalla on kaksin kappalein kelluvia laitureita. Lounaaseen avautuvan lahden ansiosta ranta on tunnelmallinen paikka ilta-auringon aikaan ja varsinkin keväällä sekä syksyllä.
Mikäli saavut rannalle oman kullan kanssa, kannattaa mukaan ottaa riippulukko, sillä rannalla on sille paikka, johon lukon kiinnittämällä osoitat ikuista rakkautta.
Valitse polkusi
Rannalta lähtee kaksi polkua. Toinen on kiertämisen arvoinen luontopolku ja toinen, joka suuntaa saareen länsipäätä kohti.
Saaren uimarannan puoleisessa päässä vaikuttavin luontotyyppi on rehevä lehtomaisema. On tervaleppiä, harmaaleppiä ja pähkinäpensaita. Lohjan seudun kalkkipitoinen maa yhdistettynä Lohjanjärven tuomaan lämpöön ja kosteuteen ovat muovanneet saaren kasvuympäristöä huomattavan leudompaan rehevämpään suuntaan verrattuna Lohjaa ympäröiviin alueisiin.
Polun varrella on taulun kehykset tilataideteoksena tarjoten aidon luontomaalauksen ohikulkijoille.
Kuljettaessa saaren länsipäätä kohti, lehdot väistyvät ja maasto muuttuu mäkisemäksi ja havupuuvaltaiseksi. Kapean saaren keskivaiheilla kulkevalta polulta näkee monin paikoin kimmaltelevan järven saareen molemmilla puolilla.
Liessaaressa on paljon rantahuviloita, ja saaren polku ainoa maayhteys näihin. Rantahuviloista ei tosin polulle näe kuin takapihat ja osa niistäkin on aidattu katseilta suojaan. Se on harmi, sillä järveltä nähtynä upeat huvilat hoidettuine etupihoineen jäävät polkua kävellessä kokonaan näkemättä.
Liessaaren vanha kivilouhos
Liessaaren parasta antia retkeilijälle kuitenkin on saaren läntinen kärki. Lohjan kaupunki on raivannut saaren kärjestä tilaa retkeilijöille parin kesämökin kustannuksella ja tuloksena on karu, mutta luonnonkaunis paikka. Ennen aivan saaren länsikärkeen saapumista on kaksi vanhaa kivilouhosta, joista toinen lopetti toimintansa vasta vuonna 1940 toimittuaan puoli vuosisataa. Massiivisesta avolouhoksesta on louhittu punagraniittia ympäri maailmaa vietäväksi, tiettävästi jopa Etelä-Amerikkaan asti. Lohjan torin 1930-luvulla rakennettu punertava kivetyskin on täältä lähtöisin.
Louhoksen reunoja kiertävät suoja-aidat putoamisvaaran takia, mutta alempaa rinteestä on mahdollista päästä louhoksen pohjalle ihailemaan sen jylhyyttä.
Liessaaren kärki ja rantautuminen
Louhosten jälkeen vastaan tulevat Liessaaren vanha ja uusi laavu hienoilla järvimaisemilla Isoselälle. Polttopuita tuntui riittävän vierailijoista huolimatta, mutta puceetä en huomannut ja tämä näkyi valitettavasti kaikkialla kivenkoloihin tungettuina wc-papereina. Liessaari on suosittu vierailukohde, jossa ehdottomasti pitäisi olla puucee.
Laavuista eteenpäin sijaitsee Liessaaren avokallioinen kärki Isoselälle vastarannan ollessa kilometrien päässä.
Vierailuni aikaan sateen jäljiltä rantakalliot olivat vaarallisen liukkaat, mutta kauniina kesäpäivänä rantakalliot maisemineen ovat ainutlaatuiset Lohjanjärvellä tarjoten samalla helpon maihinnousupaikan melojille.
Laavujen edessä on venepoijuja, mutta rantautuminen veneellä tai jopa kajakilla louhosjätteen keskelle on haastavaa hyvälläkin kelillä. Aivan saaren kärjen toisella puolella on myös pieni tasaiselta vaikuttava rantautumispaikka pienelle veneelle tai kajakille, mikäli aallokko Isonselän puolella on liian kova.
Liessaari on helmi
Liessaari on joskus ollut tuntematon retkikohde jopa lohjalaisille itselleen, mutta näin ei ole enää nykyään. Vierailijoita riittää, mutta saarella on silti hyvin tilaa kaikille nauttia upeista puitteista kiireettömästi ruuhka-Suomen keskellä ja vaikka grillata makkarat laavujen nuotiopaikoilla. Saaren kärjessä myös telttailu on mahdollista jokaisenoikeuden rajoissa.
Tein Liessaaren vierailusta videon Youtubeen. Käy katsomassa!
Vaihtoehtoinen tapa tutustua Liessaareen ovat Retkinurkan järjestämät rennot ja aloittelijoille sopivat melontaretket, joilla kierretään Liessaari ja rantaudutaan saaren läntiseen kärkeen taukoa pitämään. Liessaaren kierrokseen voit yhdistää rentouttavan luontojoogan. Varaa oma retkesi täältä!